Koningsdag, de verjaardag van de Koning

social_buttons

27 april, de verjaardag van Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander en de dag dat geheel Nederland Koningsdag viert. Maar hoe is Koningsdag tot stand gekomen en wat vieren we eigenlijk?

Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Allexander

De voorloper van de Koningsdag is Koninginnedag, iedereen welbekend. Koninginnedag is afgeleid van de Prinsessedag, welke haar oorsprong vindt op de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina, 31 augustus 1885. Mede door de inzet van de liberalen ontstaat er een volksfeest waar nationale eenheid centraal staat. Na het overlijden van Koning Willem III in 1890 werd Prinsessedag opgevolgd door de viering van Koninginnedag. Wat uitgroeide tot een waar kinderfeest. Na meer dan vijftig jaar regeren vindt koningin Wilhelmina (1880-1962) het in 1948 welletjes. Hiermee verplaatst ook de viering van Koninginnedag van 31 augustus naar 30 april, de verjaardag van koningin Juliana (1909-2004). Niet alleen de datum veranderde maar ook de aanwezigheid van het koningshuis kreeg om omslag tijdens Koninginnedag. Het was koningin Juliana die de bloemenhulde op Paleis Soestdijk in ontvangst nam en daarmee het middelpunt van de dag werd.

Foto Koningin
v.l.n.r. prinses Wilhelmina, prinses Juliana en prinses Beatrix.

Vooral in de jaren vijftig toen de televisie deze bloemenhulde ging uitzenden, groeide deze nieuwe traditie, maar deze verdween ook weer na de inhuldiging van Beatrix op 30 april 1980. Het volk kwam niet meer naar het koningshuis, maar het koningshuis naar het volk. Zo bezocht koningin Beatrix met haar familie op 30 april 2007 ’s-Hertogenbosch. De viering van Koninginnedag op de verjaardag van haar moeder veranderde echter niet. Als eerbetoon, als dag van aanvaarding van haar ambt als staatshoofd en inhuldiging als koningin der Nederlanden en om haar moeder te eren. Daarbij is het in Nederland op 31 januari niet echt heel erg mooi weer voor buiten festiviteiten.


Met de inhuldiging van  Willem Alexander tot Koning heeft Nederland voor de eerste keer in de vaderlandse geschiedenis een Koningsdag. Deze wordt gevierd op de geboortedag van onze Koning, 27 april. Hij houdt de door zijn moeder ingezette traditie in stand, het koningshuis komt naar het volk.

Bron: Den Bosch Cultuurstad